Bu yazımda sizlere arduino ile atmel firmasının ürettigi ATtiny2313 microişlemcisini arduinonun özelliği olan Arduino as ISP ile nasıl programlayacağımızı anlatacagım. normalde piyasada bu iş için küçük kartlar satılmakta fakat bunlara hiç gerek yok. Attiny2313 8 bitlik ve 20 Mhz e kadar harici osilatör kullanılabilen ve internal clock a sahip benim Konya Sokak ta 4 tl ye aldığım güzel bir işlemci. Adım adım anlatalım;
1) ilk olarak kurulu değilse arduino nun arayüzünü bilgisayarımıza yüklüyoruz.
2)daha sonra ATtiny 2313 ve diğer bazı atmel işlemcilerinin kütüphanelerini bu programa tanıtmamız gerekir.
3)bunun için buradan kütüphaneyi indirin ve zipten cıkarın
4)cıkan tiny klasörünü arduinoyu kurdugunuz klasörün içindeki hardware in içine kopyalayın
Program/Arduino/hardware/tiny
Arduino\hardware\tiny\license.txt
\Prospective Boards.txt
\README
\bootloaders
\cores dosyaları olacak
5)Bu tiny klasörünün içine ayrıca yeni bir boards.txt oluşturarak Prospective Boards.txt içindekileri buraya kopyalayın. herşeyi kapatıp Arduino ideyi açabilirsiniz.
6) şimdi sırada programı yüklemeye geçelim. Baglantı resmindeki gibi arduino ile baglantıları oluşturun.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTAVh2V9SppHvY9OaO1360KBquDvGWjwEtwrEuuqoUvfDb5Yv2Tg4eyL0UlRDk9jK7cS-KpmxaAwOQyf_xJl2mCTXPob-IPhK33fIeK6rWKLrzY9essASAIrHuajeVWZtkFqJtqHX8NbI/s1600/arduino-attiny2313.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMts5cYXmXh-MRYNGOnlhSV2MUFzprfIqU9Dp7wi2ukhE4vPrgVCVi07_DtzOHlOO75Fs0STqfvDFzLgq89S1iX77HIfyYvrsXOYiZSdbJKBLkTe3BRM-zvzBN-BEykpgKCAWGkN5jS-U/s1600/2313.png)
7) baglantıları yapmadan önce arduinonun içinde bulunan example içerisindeki ArduinoISP yi direk yükleyin
8) yine example içerisindeki blink programını açın. tools/ boards/ attiny2313 1Mhz i seçin, daha sonra tools/programmer/ Arduino as ISP seçeneğini işaretledikten sonra programı yükleyin. tabi program attiny2313 e yüklenecek. yüklediğimiz programda bir değişiklik yapmaya gerek yok çünkü 13. pin attiny de 16. bacaga denk geliyo. tabi sizin daha sonraki yükleyeceğiniz programlarda bunları datasheet e bakarak yapmanız gerekir.
KAYNAK
BUNUNLA İLGİLİ İNTERNETTE BİRÇOK DÖKÜMAN VAR. BEN SADECE ÖZETLEMEK İSTEDİM.
kondansatöre gerek yok mu
YanıtlaSilMerhabalar;
YanıtlaSilBir cihaz satın aldım ve arduino uno ile usb bağlantısı veriyor. Elektronik konusunda pek bilgim olmadığı için içerisindeki çip nedir ne değildir tam olarak bilmiyorum. 3 günden bu yana bilgisayara tanıtamıyorum. Bir çok yöntem denedim. Mesela
- 3 farklı bilgisayarda denedim. (2 notebok, 1 PC) Bunlardan 2 tanesi windows 10, 1 tanesi windows 7
- Eğer arada hub (usb çoklayıcı) hiçbir bilgisayar direkt olarak aygıt yöneticisinde görmedi.
- Ürün sitesinde yer alan ardiuno driverını direkt setup yaptım olmadı.
- Hub kullanarak tüm bilgisayarlarda görünmesini sağladım fakat hepsinde de "Evrensel seri veri yolu denetleyicileri" içerisinde "Bilinmeyen aygıt" olarak göründü. (Kod 43 hatası verdi)
- Bu aşamadan sonra bir çok driver denedim. Arduino UNO.inf , Arduino.inf, FTDI USB Drivers indirdim içerisinde yer alan ftdibus.inf, ftdiport.inf kur dosyalarını da tanıtmaya çalıştım. (Sarı ünlemle kuruldu kod 10 hatası verdi)
- Yine başka forumlarda gördüğüm CH341SER isimli driverda denedim olmadı.
- Modem olarak tanıtmak istedim olmadı. (başka bir forumda bununla ilgili bir yönlendirme vardı.)
- 4 farklı kablo ile denedim olmadı.
- 2 bilgisayara format attım yine olmadı.
- Bluetooth u kapatıp denedim olmadı.
- Arduino yu bilgisayara bağladığımda kırmızı ışık yanıyor. (Kasası beyaz olduğu için gördüğüm bu)
- Arduino komple bir sistem üzerinde, yani kasayı açıp içine bakma şansım yok.
Ürünün sitesi bu http://www.zcapture.com/UserGuides.aspx ve 3-4 cümle ile kurulumu anlatmışlar. Gayet basitmiş gibi. Ama olmuyor.
Bilgisayar konusunda da oldukça deneyimliyim ama bunu halledemedim. Başka bir yöntem bilen varsa, yardımcı olursa sevinirim.
Teşekkürler.