14 Ağustos 2014 Perşembe

ARUDINO İLE STEP MOTOR KONTROLU

     Bu yazımda arduino uno ile step motor kontrolünü ele alacağım. step motorlardan kısaca bahsetmek istiyorum çünkü yapıları biraz karışık. çok daha fazla ayrıntıyı buradan bulabilirsiniz. yapısal olarak herkesin bildiği dc motorlardan bayağı farklı. dc motorlar uclarına gerilim verdiğimizde direk çalışmaya başlar ve voltaja göre de hızlarını değiştirebiliriz. tabi bunlarıda kontrol etmenin çeşitli yöntemleri var. genellikle step motorların 5 ya da 6 kablosu bulunur. 5 li olanda 1 tanesi ortak uçtur ve + gerilime bağlanır. 6 lı olanda 3 erli olarak iki gruba ayrılırlar ve toplamda 2 tane ortak uç vardır. bendekide 6 uçlu olandan.
                                 
 
sagdaki iki adet kırmızı ortak uç ve digerleri faz uçlarıdır.motoru sürmek için bu 4 adet uca farklı fazlarda sinyal uygulamak gerekir. basit olarak 4 bitlik binary sayıcı nın çıkışlarını bunlara uygularsak motoru döndürebiliriz. servo motorlar hassasiyetlerine göre farklılık gösterebilir. bendeki bu motor 48 adımlık. yani 360 dereceyi 48 e bölersek her adımda 7.5 derece hareket eder.ayrıca half step ve full step gibi iki farklı versiyonda kullanabiliriz. half step de de 96 adım attırarak hassasiyeti iki katına çıkarabiliriz. yaptıgınız uygulamalara göre hassasiyeti farklı motor da kullanabilirsiniz. hassasiyet arttıkça tabi uç sayısıda artacaktır. yukarıda dediğim gibi basit olarak 555 ve 4017 entegreleriyle yapılabileceği gibi arduino gibi kontrolörlerlede yapabiliriz. 
    Arduino kodları:
                            1)Full step programı 
                            2)Half step programı

     arduinonun 4-7-8-12 nci bacaklarını sırasıyla sarı / siyah / turuncu / kahve renkli uçlara bagladıkran sonra motoru çalıştırabiliriz.
    buradaki step_cw(48 , 500) içindeki sayılardan birincisi kaç adım atacagını digeri kaç sn aralıklarla adım atacagını belirtir. 96 , 500 yaparsak iki tur dönecektir. programın diger kısımlarını anlatmıyorum çünkü step motorun nasıl çalıştıgını bilmiyorsanız bir işr yaramayacak, biliyorsanız anlarsınız zaten. o kısmını size bırakıyorum.


   
KAYNAKLAR:
            megep/step motor ve sürülmesi
            youtube/Iain Portalupi

12 Ağustos 2014 Salı

Arduino UNO İle ATtiny2313 İslemcisini Programlama

       LÜTFEN YORUM VE YARDIM İSTEKLERİNİZİ BİLDİRİN
       Bu yazımda sizlere arduino ile atmel firmasının ürettigi ATtiny2313 microişlemcisini arduinonun özelliği olan Arduino as ISP ile nasıl programlayacağımızı anlatacagım. normalde piyasada bu iş için küçük kartlar satılmakta fakat bunlara hiç gerek yok. Attiny2313 8 bitlik ve 20 Mhz e kadar harici osilatör kullanılabilen ve internal clock a sahip benim Konya Sokak ta 4 tl ye aldığım güzel bir işlemci. Adım adım anlatalım;

1) ilk olarak kurulu değilse arduino nun arayüzünü bilgisayarımıza yüklüyoruz.
2)daha sonra ATtiny 2313 ve diğer bazı atmel işlemcilerinin kütüphanelerini bu programa tanıtmamız gerekir.
3)bunun için buradan kütüphaneyi indirin ve zipten cıkarın
4)cıkan tiny klasörünü arduinoyu kurdugunuz klasörün içindeki hardware in içine kopyalayın
      Program/Arduino/hardware/tiny
            Arduino\hardware\tiny\license.txt
\Prospective Boards.txt
\README
\bootloaders
\cores dosyaları olacak
5)Bu tiny klasörünün içine ayrıca yeni bir boards.txt oluşturarak Prospective Boards.txt içindekileri buraya kopyalayın. herşeyi kapatıp Arduino ideyi açabilirsiniz.


6) şimdi sırada programı yüklemeye geçelim. Baglantı resmindeki gibi arduino ile baglantıları oluşturun.

                                                                                               

7) baglantıları yapmadan önce arduinonun içinde bulunan example içerisindeki ArduinoISP yi direk yükleyin

8) yine example içerisindeki blink programını açın. tools/ boards/ attiny2313 1Mhz i seçin, daha sonra tools/programmer/ Arduino as ISP seçeneğini işaretledikten sonra programı yükleyin. tabi program attiny2313 e yüklenecek. yüklediğimiz programda bir değişiklik yapmaya gerek yok çünkü 13. pin attiny de 16. bacaga denk geliyo. tabi sizin daha sonraki yükleyeceğiniz programlarda bunları datasheet e bakarak yapmanız gerekir.
KAYNAK
        BUNUNLA İLGİLİ İNTERNETTE BİRÇOK DÖKÜMAN VAR. BEN SADECE ÖZETLEMEK İSTEDİM.